Theaflavin (TF)

Siyah çayın kalitesinden sorumlu bileşiklerin başında theaflavin (TF) ve thearubigin (TR) gelmektedir. Theaflavinler, çay likörünün parlaklığı ve canlılığı yönünde etkide bulunurken, thearubigin genellikle likörün dolgunluk ve renginden sorumludur. Siyah çayın fermantasyon zamanına göre ilgili bileşiklerin konsantrasyonunu değişmektedir. Siyah çay içerisindeki theaflavinler güçlü antioksidan özelliklere sahip olduğundan siyah çaylar baş ağrısı, düşük tansiyon, ateroskleroz ve kalp krizi de dahil olmak üzere kalp hastalığının önlenmesi, Parkinson hastalığının önlenmesi, mide ve kolon kanseri, akciğer, yumurtalık ve meme kanseri riskini azaltmak için kullanılabilmektedir.

Sosyal medyada paylaşın...

Çay (Camellia sinensis)

Bu sitenin oluşmasına sebep olan çay bitkisi çaygiller (Theaceae) familyasındandır. 1917’den günümüze ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde özellikle Rize ve Trabzon olmak üzere Artvin, Giresun ve Ordu’da çay yetiştirilmektedir. Ülkemizde yeşil çaya oranla büyük bir farkla siyah çay tüketilmektedir. Aslında siyah çay ile yeşil çayın bitkisi ayni camellia sinensis’dir. Aralarındaki temel fark ise işlenme seviyesidir. Dolayısıyla yeşil çay daha az işlendiğinden daha etkili antioksidan barındırmaktadır. Fakat bunu biliyor olmak siyah çayı azaltmaya malesef yeterli sebep olamıyor çoğumuzda.

Dünya çay üretiminde Çin, Hindistan, Kenya ve Sri Lanka’nın ardından 5. sırayı Türkiye almaktadır. Fakat bu ülkelere rağmen ihracat payımız oldukça düşüktür çünkü üretilen çay zaten iç pazardaki yüksek talep sebebiyle tüketilmektedir.

Çay çeşitleri çay bitkisinin yetiştiği bölgenin coğrafi özelliklerine, tabi tutulduğu işlemlere, kurutma şekline ve süresine göre oluşuyor. Çay çeşitlerini kabaca şöyle kategorize edebiliriz:

  • Beyaz Çaylar
  • Sarı Çaylar
  • Yeşil Çaylar
  • Oolong Çaylar
  • Siyah Çaylar
  • Pu-Erh Çaylar
Sosyal medyada paylaşın...

İyi Çay Demlemenin Püf Noktaları

  • Lezzetli bir çay içmek için ilk dikkat etmeniz gereken, şüphesiz çay seçimi. Piyasadaki markalar arasında büyük tat farkları olacaktır.
  • Kullanacağınız suyun kalitesi yani sertlik ve kireç oranı.
  • Metal demlik yerine bakır veya porselen demlik kullanmak
  • Kaynayan suyla demleme esnasında suyu yüksek mesafeden hava ile temas sağlayarak demlemede kullanılacak suya oksijen kazandırmak. Dolayısıyla aynı mantıkla daha önceden kaynamış suyu tekrardan kaynatıp kullanmamak.
  • Demlemede kullanılacak kaynar suyun demleme öncesinde biraz bekleyerek soğutulmuş olması (yaklaşık 80 derece civarında yani kaynamadan sonra ateş haricinde 2-3 dakika bekleterek buna erişebilirsiniz.). Böylelikle çayın yanmasının önüne geçmiş olursunuz.
  • Çayın demlenme aşamasında ocağın altını en kısığa alarak 15-20 dakika kadar demlenen kaptaki ısının değişmesine müsade etmemeye sebep olun. Böylelikle en iyi şekilde demini alacaktır. Demlenme aşamasında kapağı kesinlikle açmayınız.
Sosyal medyada paylaşın...

Bedava Çay Dağıtan Otobüs

Okul otobüsünü güneş enerjisi vasıtasıyla birçok ihtiyacını giderebilecek bir araca dönüştürüp ücretsiz çay dağıtmak üzere de yollara koyulmuş bir genç Edna Lu. Restoranlardan temin ettiği atık bitkisel yağları güneş enerjisi yardımıyla ısıtıp sıcak tutarak çay için gerekli sıcaklıktaki suyu ve araç için biodizel yakıtı sağlıyor. Duşundan mutfağına tüm ev yaşamını, yeniden tasarlayıp hayat verdiği bu efektif otobüs içerisinde sürdürüyor ve ev kirasından tasarruf etmesiyle de övünüyor. Kira için harcaycağı miktarı kazanana kadar harcayacağı zamanı da insanlara bu şekilde bir imkan sunarak geçirdiğini söylüyor farklı video çekimlerinde.

Video’daki Edna’ya ve yaptıkları hakkında daha fazla bilgi ve içeriğe http://freeteaparty.org/ adresinden de erişebilirsiniz.

Sosyal medyada paylaşın...

Çay Ağacı Yağı & Çay Tohumu Yağı

Çay ağacı yağı, melaleuca alternifolia ya da diğer adıyla Avustralya’da yetişen Hint defnesi adlı bir bitkinin yapraklarından elde ediliyor. Cilt üzerinde mucizevi etkisinin olduğunu duyarak tanidığım bu bitkisel yağı ilk etapta bildiğimiz ve bizzat yetiştirdiğimiz çay bitkisinden elde edildiğini zannederek varlığından neden haberimiz yoktu veya yağı da mı kullanılıyor diye kendi kendime öykünmüştüm. Fakat araştırdığımda farkettim ki içtiğimiz çayın bitkisi olan camellia sinensis ile uzaktan yakından ilgisi yoktu. Diğer yandan camellia sinensis’den yani çay bitkisinden de yağ üretiliyordu ve adı çay tohumu yağı diye geçiyordu. Çay tohumu yağı özellikle Asya mutfağında pişirmede kullanılmaktadır.

Ayrıca çay ağacı yağını bizzat cilt üzerine uygulayarak denedim. Oldukça hızlı ve faydalı neticeler verdiğini deneyimledim.

Kelimeler : çay, çay saati, çay ağacı, çay ağacı yağı, çay ağacı kremi, çay ağacı sabunu, çay bitkisi, çay bardağı, çay dünyası, çay demle, çay makinası, çaydanlık,

Sosyal medyada paylaşın...

Toptan Çay Satışı

Her saat keyifle içeceğiniz Filiz Çay, tüm NURÇAY ürünleri gibi %100 Rize çayı olup, hiçbir katkı maddesi içermeyen, tamamen doğal TÜRK ÇAY’ ıdır.

Özenle üretilip el değmeden paketlenen Filiz Çay; 5 farklı ambalaj seçeneği ile size sunulmuştur.

Kelimeler : nurçay filiz, nurçay export, afia nurçay, nurçay çay, nurçay derepazarı, nurçay gıda, nurçay isar gida, nurçay hediyelik, nurçay istanbul, nurçay nerede, nurçay nasıl, nur çay siyah paket, nurçay filiz 5 kg, nurçay fiyatları, nurçay yorum

Sosyal medyada paylaşın...